maanantai 16. elokuuta 2010

Musiikkihuligaanit

Mun suosikkibändini on Iron Maiden.
Oon nähny niiltä ainakin 20 keikkaa ja kerran lomamatkalla näin ne jopa Belgiassa, Antwerpenissä tosi isolla areenalla. Niitten keikoilla on aina kivaa. Kavereitten kanssa juodaan olutta, vähä moshataan, heilutetaan nyrkkiä ja lauletaan niitten lauluja mukana. Osaan kaikkien niitten biisien sanat ulkoa. Mulla on vaatekaapissa 27 erilaista Iron Maiden t-paitaa. Oon ostanu joka keikalta aina yhden uuden paidan ja sit torilta on löytyny muutama. Sit on tietenki noita Iron Maiden -lippiksiä, -huppareita, -sukkia ja -koristossuja. Pukeudun oikeestaan aina Iron Maiden -vaatteisiin ja kun kavereitten kanssa liikutaan kylillä, niin meillä on kaikilla aina Iron Maiden-paidat päällä. Niistä meijät tunnistaa.

Viime kesänä ku Iron Maiden -sesonki oli kuumimmillaan mentiin tossa Albertinkadulla jätkien kanssa kaljalle yhteen baariin, mutta siellä sisällä olikin ihan hirvee jengi (ainaki kymmenen) Metallica-paitasia isoja jannuja. Tilattiin siinä sit kuitenki kaljat, mutta ennenku edes ehdittiin istua alas ni nää isot Metallica-paitaset tyypit tuli tönimään Patea, joka on meistä pienin ja sillä on rillit. Olis pitäny arvata siitä ikkunassa roikkuvasta Metallica-huivista, että tähän baariin ei kannata mennä, mutt siinä vaiheessa oli myöhästä enää perääntyä. Kunnon iso tappeluhan siitä sit tuli. Annettiin niille vitun urpoille Metallican kannattajille sellanen selkäsauna mitä ne ei ihan heti unohda...


Suhtaudun musiikkiin äärimmäisellä intohimolla ja hartaudella. Kuuntelen sitä koko ajan tauotta ja vaatekaapissani t-paidat, joissa ei ole jonkun bändin logoa ovat vähemmistössä. Olen koko ajan innoissani uudesta musiikista, mutta vanhat suosikit säilyvät ja niiden takana seison ehdottomana. Keskustelen mielelläni musiikista muiden yhtä intohimoisesti siihen suhtautuvien kanssa, mutta harvoin musiikkikeskustelut yltyvät kinaksi tai sanaharkaksi. Useimmiten joku pöytäseurueesta ottaa vanhan (ja typerän) "Ei mielipiteistä voi kiistellä" -kortin esiin ennen kuin kukaan ehtii edes korottaa ääntään. Pixies on minusta maailman kaikkien aikojen paras bändi, mutta en minä silti lyö ihmistä, jonka mielestä Rolling Stones on parempi.

Eilen illalla "jalkapallonystävät" keskeyttivät väkivaltaisesti yhden kiinnostavimmista dj-keikoista mitä Turussa on ollut tarjolla pitkään aikaan. Onneksi en ollut itse paikalla enkä edes Turussa siinä vaiheessa kun tuopit ja tuolit alkoivat lentää ja kaliforniasta asti paikalle saatu Sublime Frequencies levy-yhtiön dj joutui pakkaamaan levynsä ja pakenemaan seurueineen paikalta. Hienoa, että vahingoilta säästyttiin muutamia mustelmia ja ruhjeita lukuunottamatta, silti tällainen käytös ylittää ymmärrykseni täysin.

Miksi juuri jalkapallo on urheilulaji, joka kerää ympärilleen väkivaltaisia idiootteja, joiden mielestä vastustajajoukkueen kannattajia tai, jopa tietämättään väärän värisiin asusteisiin pukeutuneita, ihmisiä voi solvata tai jopa fyysisesti loukata? Miksei ole olemassa fanikerhoja 110-metrin aitojen parhaimmille juoksijoille? Fanikerhoja, jotka haastaisivat riitaa toistensa kanssa ja kävisivät kännäämässä ja laulamassa aitajuoksu-kannatuslauluja yleisurheilukisojen katsomossa? Fanikerhoja, jotka teettäisivät Juha Sock -tarroja ja kävisivät liimailemassa niitä Mikko Halvaria kannattavien baarien vessoihin? Mikseivät Formula ykkösiä intohimoisesti katsovat marssi isoina seurueina baareihin Heikki Kovalais -lippua liehuttaen katsomaan sunnuntain kisaa ja juomaan litrakaupalla olutta?

Miten ylipäänsä urheilufanius eroaa näin selkeästi musiikkifaniudesta? Toki tiedostan, että ihmisten harrastusvalinnat vaikuttavat heidän sosiaaliseen statukseensa ja moniin tilanteisiin läpi heidän elämänsä. Siellä missä minä kävin kouluni, meitä ruipeloita poikia jotka kasvattivat pitkän tukan, pukeutuivat hevibändien paitoihin ja ottivat korvakorut pidettiin "homoina", joka oli yläasteikäiselle epävarmalle pojalle pahin mahdollinen solvaus. Meidän koulujamme hallitsivat "jockit", urheilijanuorukaiset, jotka pelasivat Rauman Pallo-Iiroissa, käyttivät mäkihyppääjien suosimia Mäser-vetoketjupooloja ja menivät koulun jälkeen videopelaamisen sijasta urheilutreeneihin. Taannoin kuulin tuttavalta, että pohjoisessa, Oulun korkeudella, valtasuhteet olivat päinvastaiset. Hevarit olivat niitä koulun "kovia jätkiä" ja urheilijoita pidettiin nössöinä.

Se, miten jalkapallohuliganismi, joka istuu erinomaisesti brittiläiseen yksikulmakarvaiseen ja huonohampaiseen lad-mentaliteettiin on saanut näin vahvaa jalansijaa Suomesta on minulle suuri mysteeri. Suomalainen jalkapallo on tasoltaan parhaalla tahdollakin sanottuna melko heikkoa, eikä täkäläisiä otteluja katsomassa käy kuin kourallinen ihmisiä, jos niitä verrataan todellisten jalkapallomaiden matseihin. Jopa eilisen kaltaisissa paikallisjoukkueiden derbyissä tunnelma on melko kädenlämpöisen haalea verrattuna suuren maailman potkupallo-peleihin. Tässä maassa ei yksinkertaisesti ole riittävästi kasvupohjaa jalkapallohuliganismille, mutta silti se rikkaruohon lailla aina jostain raosta pilkistää.

Ideaalimaailmassa mustavalkoraidallinen kaulahuivi on ainoastaan mustavalkoraidallinen kaulahuivi. Ei merkki kantajansa TPS-faniudesta. Jalkapalloa on kiva katsoa, ja omaa joukkuetta kiva kannattaa, mutta siinä vaiheessa kun sen takia tekee mieli rikkoa irtaimistoa tai tehdä vakivaltaa toista ihmistä kohtaan se muuttuu yläastepoikien masentavaksi isotteluksi. Eilinen oli tästä ääriesimerkki. Ihmiset, jotka kiirehtivät Helsingistä Flow -festivaalilta takaisin Turkuun näkemään Mark Gergisin dj-keikan pääsivät sen sijaan todistamaan helteiden typeryydeksi tiivistämää fanaattisuutta pahimmillaan.

Anteeksi Jeti-Klubi, anteeksi Mark Gergis, tämä on Turku.

44 kommenttia:

  1. Itse pyrin kiertämään kaukaa kaikki baarit, joissa roikkuu jääkiekko, jalkapallo yms kuraa seinillä.
    Kerran todistin eräässä Linnankadun kuppilassa, miten väärän väriseen pataan pukeutunut, aivan asiallisesti käyttäytynyt, mies viskattiin ulos, jossa omistajan vaimo vielä jatkoi huutamista useamman minuutin ajan.
    Alkuun luulin tilanteen olevan jonkinlainen pila (kuten ulos heitetty mieskin), mutta pian selvisi, että baarin väki oli hyvinkin tosissaan.
    Viivyimme kuppilassa vielä tuopit loppuun. Tämän ajan Oikein Pukeutuneet paheksuivat Väärin Pukeuteneen julkeaa käytöstä.
    Kehtasikin tulla _heidän_ baariinsa.

    VastaaPoista
  2. Maailmalla jalkapallohan on juuri se laji, joka herättää suurta intohimoa. Viime vuosien aikana Suomessa varsinkin jalkapallossa fanikulttuuri on kehittynyt huimasti, joten ei nämä lieveilmiöt juurikaan yllätä.

    Jos jalkapallossa väkivaltaiset idiootit kerääntyy katsomoon, jääkiekossa ne kerääntyvät kentälle.

    VastaaPoista
  3. Suomessa on jo nykyään niin vähän katsojia, että ei pitäisi olla varaa tähän. Englannissa voi perheensä viedä hyvillä mielin otteluihin ja huligaanit kokoontuvat otteluiden jälkeen omissa kekkereissään. TPS:n kannattajat käyvät käsittääkseni vielä viettomien kimppuun.

    VastaaPoista
  4. tps:n kannattajat käyvät viettomien kimppuun ja kaikenlisäksi vielä pahoinpitelevät naisia.

    VastaaPoista
  5. No ehkä jossain formuloissa ei ole väkivaltaisuuksia katsojien välillä, koska kyseessä on yksilölaji. Joukkuelajeissa kuten jalkapallossa ihmiset tuntevat yhteenkuuluvuutta siihen kannattamaansa urheiluseuraan samalla tavalla kuin ihmiset tuntevat olevansa jonkin maan kansalaisia. Tappelut eivät yleensä johdu siitä jalkapallopelistä, vaan siitä että ihmiset vain haluavat tapella niiden toisten ihmisten kanssa, jotka eivät kuulu samaan joukkoon kuin he itse. Eri joukkeiden kannattajia saattaa erottaa myös se että he kuuluvat eri yhteiskuntaluokkiin yms. ja se luo heidän välille jännitteitä. Vastakkainasettelua voidaan yrittää tehdä myös ihan tekemällä, koska jostain syystä ihmiset ovat aina tykänneet kuulua johonkin laumaan ja sotia toisten laumojen kanssa.

    Se miksi tätä tapahtuu eniten jalkapallokannattajien välillä johtuu varmaan siitä, että jalkapallo on se suosituin laji kaikissa euroopan maissa (suomea ja liettuaa lukuunottamatta). Muiden lajien joukkueet eivät ole muodostuneet yhtä tärkeiksi ihmisille ja fanaattinen kannattaminen kuuluu vahvasti jalkapallokulttuuriin.

    VastaaPoista
  6. Suomesta jalkapalloyhteiskunta!

    VastaaPoista
  7. Hankalia asioitahan nämä ovat ja hienoa, että edes joku kirjoitukseni on saanut lukijat kommentoimaan.

    Itse en lähtisi ihan tuosta vaan demonisoimaan TPS:n kannattajia vaikka en tilannetta paikan päällä nähnytkään. Sota tarvitsee aina kaksi osapuolta.

    Se, että baarissa saa osakseen naljailua tai huonoa kohtelua väärän väristen asusteiden vuoksi, vaikka jalkapallo ei kyseistä pukeutujaa kiinnostaisi vittuakaan on lähtökohtaisesti aika pahasti väärin ja tuo mieleen jonkun köyhän turkulaisen version Etelä-Afrikan Apartheid -politiikasta.

    Väkivalta - ruumiillinen tai henkinen - on aina väärin, ja sitä harrastavat kaikkien joukkueiden kannattajat aivan samalla tavalla.
    Kuten kirjoituksessani aiemmin sanoin minua tapahtuneessa vituttaa lähinnä se, että viattomat sivustakatsojat, joilla ei ole jalkapalloon mitään kosketusta joutuvat vaaratilanteeseen ja kokevat väkivallan uhkan heille täysin triviaalin asian - jalkapallon - vuoksi. Arvokas dj-vieras joutui lähtemään evakkoon ja ihmiset, jotka olivat tulleet Helsingistä asti nauttimaan kulttuuritapahtumasta joutuivat lähtemään kotiin kokolailla tyhjin käsin.

    Jos jalkapallon vuoksi on jatkossakin väkisin tapeltava, tehtäköön se jossain missä se ei uhkaa sivullisia.

    VastaaPoista
  8. "Arvokas dj-vieras"

    Soittakoon levyjä kotonaan. Musiikin huudattaminen ei kuulu julkisille paikoille niin kuin ei muukaan melusaaste.

    VastaaPoista
  9. Hahahahahahha! Rakentava kritiikki on selkeästi edellisen nimettömänä pysyvän kommentoijan vahvuus.

    VastaaPoista
  10. eikö kyseinen baari ole nimenomaan futisbaari?

    VastaaPoista
  11. Menee ehkä hiukan aiheesta ohi, mutta The Onion parodisoi aikanaan melko osuvasti urheiluseurojen kannattamista:

    http://www.theonion.com/articles/you-will-suffer-humiliation-when-the-sports-team-f,10804/

    VastaaPoista
  12. En tiedä mistä "kyseisestä baarista" puhut herra tai neiti Anonyymi, kun baarin nimeä ei ole kertaakaan mainittu, mutta jos puhut samasta baarista kuin minä, niin minä en ainakaan ole viimeistä kolmea vuotta käynyt futisbaarissa vaan kulttuuribaarissa. Kauheus on katsojan silmässä?

    Kauheen kivaa muuten olis jos jollakulla lukijalla olis munaa kommentoida ihan omalla nimellään. Kyllähän näistä(kin) asioista pitää pystyä keskustelemaan aikuisten ihmisten tavalla vaikka vaikeita ovatkin.

    VastaaPoista
  13. Ihme puseilua. Kyllä itse on tullut festareilla järjestettyä päähänlyöntitalkoita väärien artistien keikkaa katsovien kanssa. Viimeksi ilosaaressa. Paskojen bändien tukeminen laskee yleisesti musiikin tasoa.

    VastaaPoista
  14. "Väkivalta - ruumiillinen tai henkinen - on aina väärin, ja sitä harrastavat kaikkien joukkueiden kannattajat aivan samalla tavalla."

    Nyt on Pekka kyllä siksi asiantuntevaa ja vahvalla pohjalla istuvaa argumentaatiota, että mielelläni kuulisin asiasta lisää. Kun kaikkien joukkueiden kannattajat sitä harrastavat samalla tavalla, pystynet helposti kertomaan esimerkkejä vaikkapa JJK:n, MIFK:n, Hakan tai vaikkapa MP:n kannattajien samankaltaisista väkivallan purkauksista? Niin, ihan mitä tahansa paskaa ei kannata heittää muuten hyvän pointin sisältävän kirjoituksen sekaan; kärsii muunkin tekstin uskottavuus aika tavalla tuollaisten lipsahdusten jälkeen.

    VastaaPoista
  15. Jes. Ensimmäinen selkärankainen kommentoija. Kiitos.

    Taisin sohaista melkoista muurahaispesää kirjoittaessani jalkapalloon liittyvistä inhottavista lieveilmiöistä.
    Myönnän auliisti, että edellämainittu kohta, jota lainasit oli kärjistys, jonka tarkoitus oli minkään joukkueen kannattajia sormella osoittelematta viitata vallitsevaa "Ei me, mutta ne muut." -mentaliteettiin. En minä todellakaan tunne jalkapallofanien konventioita maailmanlaajuisesti enkä edes Suomen mittakaavassa.

    Jos ihan rehellisiä ollaan niin minua ei jalkapallo juurikaan edes kiinnosta. Minua kiinnostaa etunenässä musiikki ja sunnuntainen urpoilu pilasi potentiaalisesti hyvän musiikkitapahtuman. Se oli kirjoitukseni koko pointti ja ydin. Lopulta minulle on aivan sama olivatko kyseiset väkivallan harjoittajat Tennis-faneja vai Kiekonheiton ystäviä.

    Tunnen ihan mahtavia tyyppejä, jotka kannattavat TPS:ää, tunnen myös loistavia kavereita, joille Inter on kaikki kaikessa. Minusta on aivan suunnattoman typerää, että kavereiden kanssa kaljalle meno vaikeutuu joittenkin saatanan lapsellisten hiekkalaatikkotappelujen takia.

    VastaaPoista
  16. Sinä itse Pekka et vain osaa ymmärtää sitä, mitä tunteita tämä joillekkin muille herättää. Tässä tilanteessa TPS voi olla joillekkin ihmisille ihan oikeasti iso osa elämää. "Voi karkelot viedä muualle" - Tilanteessa jossa esimerkiksi TPS:n ja Interin kannattajat kohtaavat samassa baarissa, siinä huutelevat toisille, se mitä luultavimmin johtaa iskujen vaihtoon. Se on tietenkin väärin jos sivustakatsojat joutuvat kärsimään, mutta no can do. Mielestäni fanaattinen kannattaminen on ihan sallittua. Tämä fanaattisuus nostaa monenlaisia tunteita pintaan, joissain tilanteissa myös väkivaltaisia piirteitä voi tulla esille ihmisistä, jotka ihan normaalissa arjessa ovat sieltä kiltimmästä päästä...

    VastaaPoista
  17. Herra/Rouva Anonyymi: Sinusta on siis ihan luonnollista ja jopa oikeutettua lyödä toista ihmistä sen takia, että hän ei ole sinun kanssasi samaa mieltä? En tiennyt että luolamiehetkin lukevat blogeja.

    VastaaPoista
  18. Pidän jalkapallosta. Kotimaisestakin. Käyn peleissä muutaman kerran kaudessa ja kannatan Turun Palloseuraa.
    Olen joutunut näkemään kuinka "vääränväristä" kaulahuivia kantanutta on tuupittu ja tönitty. Varsinaisia turpiinmättörinkejä en ole koskaan joutunut onnekseni näkemään.
    Väkivaltaisista "kannattajista" (lainausmerkit siksi, koska väkivalta ei ole kannattamista) tulee mieleen uusnatsit yms skinit, jotka hakevat tappeluita tappelemisen ilosta aatteensa varjolla. Jos seura herättää sellaisia tunteita, että on mätettävä toisia turpaan, niin kannattaa pysähtyä miettimään, kannattaako hankkia jotain muuta sisältöä elämään.
    Tai hankkiutua vihanhallintakursseille laittamaan korvainvälinsä kuntoon...

    VastaaPoista
  19. Kyseiset kaverit ovat olevinaan tps:n kannattajia, mutta peli ei heitä kiinnosta. Se on heille pelkkä tekosyy tappeluun. Itse en yleistä mielelläni minkään joukkueen kannattajia, mutta kyllä tuommoinen toiminta vie helposti mainetta seuralta. Tapahtumista on jo käyty keskustelua seurojen ja poliisin kanssa. 99% kannattajista ei hyväksy tuollaista väkivaltaa. Tappelijat sopivat tappelunsa erikseen. Ollaan me muut ihmisiksi.

    VastaaPoista
  20. Jees.
    Asiallista kommentointia kahdelta edelliseltä. Arvostan.

    Arvostan toki myös muita kommentteja, mutta en ole välttämättä niiden kaikkien kanssa samaa mieltä. Hienoa olisi jos jalkapallofaniuden nimissä tapahtuva hölmöily jätettäisiin johonkin mihin se kuuluu ja Turun baareissa (kaikissa niissä) uskaltaisi käydä oluella ilman pelkoa lyömisestä tai vittuilusta.

    VastaaPoista
  21. Hämmentyneenä seuraan tätä testosteronin määrää mikä on noussut ilmoille täällä Tomin blogissa. Selittäkää miehet (oletus, pahoittelen, jos olen väärässä), miksi jalkapallo on niiiiin käsittämättömän iso asia. Minulle kaikki massahysteriaa ja fanaattisuutta aiheuttava on pelottavaa. Kun ihminen menettää oman arviointikykynsä ja alkaa toimia massan ehdoilla, ollaan vaarallisilla vesillä. Olen kokenut massahysteriaa, joka ilmenee väkivallan uhkana, myös musiikin puitteissa. Esim. naisena olen pelännyt Kotiteollisuuden keikalla turvallisuuteni puolesta. Onko se miehinen seksuaalienergia niin tuhoisaa, että se pitää purkaa väkivallalla? Onko fanittamansa joukkueen häviö rinnastettavissa erektion laskuun kesken aktin? Kummastakin tuntuu joidenkin miesten olevan vaikeaa päästä yli.

    VastaaPoista
  22. Sota tarvitsee kaksi osapuolta, joo, mutta väkivallan uhriksi riittää yksi osapuoli.

    Tps:n "fanit" käyvät toistuvasti niiden kimppuun, joita väkivalta ei tippaakaan kiinnosta.

    Tätä on nyt muutama vuosi jatkunut, asia on poliisilla.

    VastaaPoista
  23. Isossa maailmassa "myllyt" sovitaan etukäteen ja vain niiden kanssa keitä kiinnostaa.

    Tepsin "kannattajat" hakevat oppinsa isosta maailmasta, mutta toimivat just päinvastoin.

    VastaaPoista
  24. PS. Minulla oli munaa kirjoittaa edellä olevat kaksi viestiäni nimettömänä, asia tässä on oleellinen eikä se kuka sanoo.

    Lisäksi puhelinvastaajassamme on jo ennestään viestejä joissa kuuluu "huoh...huoh..teepeeäss...huoh...huoh...teepeeäss"

    Tämä ei ole vitsi, perheeni uusi puhelinnumero on salainen. Jos tämän blogin pitäjä haluaa nimeni ja naamani, sovitaan tärskyt Bar Kukaan (en ole omistaja, kanta-asiakas kylläkin).

    The End.

    VastaaPoista
  25. Ei minun tarvitse tietää kommentoijien henkilöllisyyttä, ei varsinkaan jos on noin hyvät perusteet. Minua ärsyttävät pääasiassa nämä lapselliset tyypit, jotka kommentoivat ainoastaan provosoidakseen. Nimenomaan asia on tässä se oleellinen, mutta monilla muilla tuntuu olevan vaikeuksia pysyä siinä.

    VastaaPoista
  26. "Kunnon iso tappeluhan siitä sit tuli. Annettiin niille vitun urpoille Metallican kannattajille sellanen selkäsauna mitä ne ei ihan heti unohda..."

    Sää kostut tosta ja mä kun saan tapella vastustajan kannattajien kanssa. Ihme itkemistä sulla jos et ymmärrä futista ja lieveilmiöitä niin et ymmärrä. Samaan aikaan kuitenkin hehkutat omaa juttuas jolle löytyy vielä vähemmän ymmärtäjiä.

    VastaaPoista
  27. I rest my case. Sisälukutaitoa ei taideta opettaa siellä koulussa mitä sinä kävit.

    VastaaPoista
  28. "Sää kostut tosta ja mä kun saan tapella vastustajan kannattajien kanssa. Ihme itkemistä sulla jos et ymmärrä futista ja lieveilmiöitä niin et ymmärrä."

    Kysymys sulle anonyymi-ihminen: Mitä teet jos vastapuoli EI halua tapella sun kanssa?

    Kerro vielä kannattamasi seuran värit sekä oletko hakannut naisia tai heittänyt pikkulapsia täysillä kaljatölkeillä, kuten jotkut Tps-nimisen seuran kannattajat tekivät. Unohtamatta musta-valko-paitaisten harrastamaa naisten päälle räkimistä.

    Ja vielä: En ole koskaan kiinnostunut tapaamaan sinua tappelut mielessä.

    Terveisin Interin kannattaja Turusta.

    VastaaPoista
  29. Itse en jalkapalloa seuraa, mutta pakko kyllä osallistua keskusteluun koska välillä ihan oikeasti järkytyn omien läheistenkin ystävien jalkapallofanaattiudesta. Turussa pitkään asuneena olen saanut todistaa vittuilua, tappeluja, idiotismia tps - inter ihmisten välillä ja en nyt siihen puutu että miten tilanteet ovat lähteneet.

    Kaikista pelottavinta on se että kun toisen seuran faneista edes se 1% toimii väkivaltaisella tavalla se aiheuttaa toiselta puolelta heti puolustusreaktion yleistetysti koko seuran fanipohjaa kohtaan. Tästä tulee loputon noidan kehä ja ihan turhia rajoja näin pieneen kaupunkiin omalla tavallaan niin "pienen" asian takia.

    Kaikista eniten komppaan pekkaa siinä että kun tapahtumien aiheuttamat häiriöt, pelko, väkivalta alkaa koskettamaan sivullisia jotka ovat valinneet baarin täysin muiden tekiöiden pohjalta, on tilanne puhdasta idiotismia. Nyt järki käteen ja rehellistä vittuilua, ei väkivaltaa!

    VastaaPoista
  30. "Kaikista eniten komppaan pekkaa siinä että kun tapahtumien aiheuttamat häiriöt, pelko, väkivalta alkaa koskettamaan sivullisia jotka ovat valinneet baarin täysin muiden tekiöiden pohjalta, on tilanne puhdasta idiotismia."

    Yritän keskustella, viedä keskustelua eteenpäin.

    Myös niillä, jotka ovat valinneet baarin futisjengin takia, on oikeus juoda kaljansa ilman, että tarvitsee pelätä väkivaltaa.

    Väkivalta on aina perseestä!

    Saksassa syntyi St Pauli, joka on oikeasti vienyt kannattajakulttuuria eteenpäin:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/FC_St._Pauli

    Tosin paikalliset uusnatsit ovat ottaneet seuran silmätikukseen ja myös St Paulin kannattajat ovat joutuneet keskelle väkivaltaa.

    Muistuttaako tilannetta Turussa? Sotaan tarvitaan kaksi vai? No, ainakin se Aatun "futisjengi" aloitti toisen maailmansodan ihan yksin. Mutta siitä olemme lukeneet historian kirjoista, ainakin me lukutaitoiset futisfanit.

    VastaaPoista
  31. Mitä tuli tuohon blogistin ihmettelyyn siitä, miksi juuri jalkapallo (eikä esim. aitajuoksu...) kerää näitä väkivaltaisia idiootteja ympärilleen, näen muutaman selkeän syyn:

    a) Jalkapallo on SUURI laji maailmalla, joten on selvää, että suureen massaan mahtuu aina ääriaineksia. Suomessa lajikulttuuri hakee vielä muotoaan, ja ulkomailta on apinoitu typeriä käyttäytymismalleja.

    b) Jalkapallo on joukkuelaji, joka itsessään luo kollektiivista "me vastaan nuo toiset" -henkeä. Joukossa myös tunnetusti tyhmyys tiivistyy.

    c) Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä: Jalkapallopeli itsessään ei välttämättä tarjoa luonnollista ulospääsykanavaa siihen niin paljon ladatuille tunteille. Peliä saatetaan pelata 90 minuuttia ilman maaleja, jolloin katsojan purkamatta jääneet tunteet saattavat päästä valloilleen turhautuneena väkivaltana.

    Varsinaiset laji-ihmiset eivät harrasta näitä ylilyöntejä, vaan siitä pitää huolen nämä marginaaliryhmät, joille yhteisöllisyys ja kollektiivinen rähinä on tärkeämpää kuin itse jalkapallo.

    VastaaPoista
  32. Toivon itsekin voivani käydä baarissa oluella, konjakilla tai vaikka limonaadilla ilman pelkoa väkivallan kohteeksi joutumisesta. Ja totta helvetissä toivonkin, mutta aina ei voi saada sitä mitä haluaa. Yöelämään liittyvät negatiiviset lieveilmiöt ovat usein sattumanvaraisia, ne eivät ole hallittavissa. Olisikin toivottavaa että jokainen yössä useammin liikkuva tiedostaa nämä riskit ja niiden pohjalta yrittää ainakin minimoida itseensä ja lähimmäisiinsä kohdistuvat turvallisuusuhat.

    Toisekseen perimmäiseen ihmisluontoon kuuluu erinäiset primitiiviset tunnereaktiot, vastakkainasetteluiden luominen ja massapsykoosit. Tunteiden kuohuessa saattavat myös sivulliset toisinaan joutua "tulilinjalle".

    Seuraa aasinsilta;

    Ja mitä luolamiehiin tulee.. Käsittääkseni myös nämä "luolaihmiset" harrastivat rytmistä musisointia taputtamalla keppejä yms. yhteen, joten bloggaajan luolamieskommentti oli sekä tarpeeton että myös naurettava. Toivoisinkin että käytät kyseistä termiä kanssaihmisistä sitten kun löydät vaikkapa zenin perimmäisen merkityksen ja haihdut minättömänä aika-avaruudelliseen hyperkosmokseen.

    Mitä tapahtumasta opimme? Toivottavasti ainakin sen, että seuraavan Turun derbyn aikaan kyseinen ravintola tehostaa valvontaansa. Kenties myös sen että elämä yleensäkin on sattumanvaraista. Olisi myös voinut tapahtua seuraavaa;
    1)Musiikkiin kyllästynyt kirveshullu hyökkää baariin ja pistää kylmäksi puolet porukasta
    2)DJ saa aivoinfarktin/sydänkohtauksen
    3)Syttyy tulipalo
    4)TPS-kannattajat valitsevat toisen baarin

    Tai sitten ei. Nyt kävi näin ja elämä jatkuu ja uusia keikkoja tulee.

    VastaaPoista
  33. Ja sen verran vielä, että ikävää tosiaan jos ulkopuolinen ihminen joutui täysin järjettömän väkivallan uhriksi. Pointtini vain on se, että sellaista sattuu eikä tuolla tapahtumalla ole mitään tekemistä "aidon" jalkapallohuliganismin kanssa.

    VastaaPoista
  34. Tässä on nyt niin monta Anonyymia keskustelemassa, että selvyyden vuoksi käytän lopussa nimimerkkiä.

    Väkivalta on aina perseestä, tehtiin sitä jalkapallon nimissä tai ei, oli kohteena tarkoin harkittuja uhreja tai sivullisia.

    Nimimerkki FC Interin kannattaja.

    VastaaPoista
  35. Jos blogin pitäjän pälli ei kestä anonyymiä kommetointeja, voi ihan rauhassa jatkaa vihreän teen lipittämistä ja jättää blogin pitämisen viisaammille.

    VastaaPoista
  36. Sama. Muutenkin epäilyttää bloggaajan nimen yhtenäisyys suomalaisen musiikin suurnimeen Pekka Strengiin. Mitä jos tulisit omallakin nimellä mukaan, hei?

    VastaaPoista
  37. Rakas "jeeus". Jos lukisit muitakin kuin jalkapallo-aiheisia kirjoituksia olisit ehkä lukenut sen tätä seuraavankin kirjoituksen ,"Internet-ajan urheat soturit", jossa kirjoitan sinusta ja sinunkaltaisistasi. Siellä kerron oman nimeni ja minun valokuvani on tämän blogin etusivulla. Minulla on kyllä kanttia esiintyä omana itsenäni eikä huudella piilosta kommentteja.

    VastaaPoista
  38. Mutta joo. Eiköhän tää jalkapallo-asia oo nyt tässä käsitelty niin pitkälle kuin sen tällasessa blogi-ympäristössä pystyy käsittelemään? Mikään ei muuttunu miksikään ja kaikki on niinku ennenkin enkä mää mitään muuta olettanutkaan. Jatkossa kirjottelen vitun paljon vähemmän jalkapallosta ja sen ystävistä ja saan kirjotuksiini ihan helvetisti vähemmän kommentteja. Niin sen pitää olla ja niin se tulee olemaan.

    VastaaPoista
  39. Hei huligaanit, tämän blogin pitäjä esiintyy blogissa ihan omalla nimellään. Jos tuo sisälukutaito on kommentoijilla todellakin tuota tasoa, niin kannattaisi hieman harjoittaa itsetutkiskelua ennen kuin alkaa aukomaan päätään. Suomalaisen perusopetuksen helmet ei selkeästikään tartu kaikkiin...

    VastaaPoista
  40. "Olisikin toivottavaa että jokainen yössä useammin liikkuva tiedostaa nämä riskit ja niiden pohjalta yrittää ainakin minimoida itseensä ja lähimmäisiinsä kohdistuvat turvallisuusuhat."

    Ikävää, että kivan baarin nykyisten turvallisuusuhkien takia joudun minimoimaan itseeni ja buukkaamiini esiintyjiin kohdistuvat turvallisuusriskit irtisanoutumalla. En ole aiemmin joutunut juurikaan miettimään näitä asioita Turun baareissa, enkä kyllä halua jatkossakaan löytää itseäni futis- tai mikä tahansa -aiheisten tappeluiden keskeltä.

    Emmi

    VastaaPoista
  41. Parahin "Pekka". Kirjoituksesi "Internet-ajan urheat soturit" sisälsi epäilemättä ansiokkaita elementtejä, mutta menetin mielenkiintoni kyseiseen tekstiin kohdassa, jossa vilautat aina yhtä tuoretta teini-korttia sillä seurauksella että tunsin syvää kiusaantuneisuutta. Asioista pitää pystyä keskustelemaan ilman vastakumppanin leimaamista milloin luolamieheksi, milloin murrosikäiseksi.

    Anonyymiteetti puolestaan on täysin epäoleellinen seikka. Ei minua kiinnosta kuka tai mikä olet, vaan se mitä kirjoitat. Olen vain ohikulkeva matkamies ja paikallisessa krouvissa pistäydyttyäni osallistun keskusteluun muutamalla asiapitoisella sanasella. Ja sitten jatkan matkaa. Ymmärtänet vertauskuvan?

    "Kaapista ulos tuleminen" ei myöskään saa olla oikeutus itsensä jalustalle nostamiselle, ja sitä myöten asiallisen kritiikin täydelliselle sivuuttamiselle.

    Osaltani keskustelu tulkoon päätökseen. Hyvää ja rauhaisaa syksyä jokaiselle, pitipä sitten kulttuurista, jalkapallosta tai vaikkapa bukkakesta.

    Terv.
    Oiva Kirves, oikeustieteiden kandidaatti, res. ylil., valkoinen lihaa syövä heteromies

    VastaaPoista
  42. Hyvä Oiva.
    Hienoa, että minun vaatimatonta blogiani lukee ihka oikea julkaistu kirjailija, mutta jos halusit kommentoida "internet-ajan urheat soturit kirjoitusta niin eikö se olisi kannattanut tehdä nimenomaan sen tekstin perään?

    Sinulle anonymiteetti saattaa olla epäolennaista, mutta minulle ei ja tämä on minun ylläpitämä blogi, joten sinulta ei edes kysytä. Suurella osalla näista tähän kirjoitukseen anonymiteetin suojissa tehdyistä kommenteista on keskustelun kanssa tekemistä yhtä paljon kuin sillä kun apina ottaa peräreiästään ulostetta ja heittää sen seinään. Toki asiallisiakin kommentteja ja hyviä pointteja on herra/rouva Anonyymiltä tullut, mutta keskustelu useiden kasvottomien kumppanien kanssa on väsyttävää kun koskaan ei tiedä, että kuka sanoo ja mitä hän on sanonut aiemmin. Nimimerkki olisi jo askel oikeaan suuntaan.

    Minusta on pelkurimaista käydä huutelemassa solvauksia ja loukkauksia kasvottomana. Ethän sinäkään Oiva nyt voi hyvällä tahdollakaan väittää, että tämän kirjoituksen alla käyty keskustelu olisi ollut jotenkin korkeatasoista?

    Enkä minä mielestäni ole itseäni mihinkään jalustalle nostanut. Eiköhän se ole niin, että lähes jokainen blogeja kirjoittava antaa itsestään jokseenkin omahyväisen ja tärkeän vaikutelman koska useimmat bloggaajat kirjoittavat omista ajatuksistaan ja tunteistaan oletuksella, että muita ihmisiä kiinnostaa lukea niistä. Minä ylläpidän tätä blogia lähinnä ystäväpiirilleni ja olin ällistynyt huomatessani, että tämän yhden kirjoituksen lukivat myös ihmiset joiden kanssa en haluaisi lähteä kaljalle.

    Minun osaltani keskustelun piti tulla päätökseen jo tuossa muutama kirjoitus sitten, mutta en vain taaskaan näköjään malttanut olla hiljaa.

    Jalkapalloa pelataan ja ihmisiä lyödään sen takia. Aivan samahan tuo lopulta on minulle.

    VastaaPoista